Ringde i dag och talade med Lars Lundkvist, fritidsförvaltningen, och han sa att ingenting var bestämt om broarna utan att man skulle ha ett möte längre fram. När och exakt med vilka kunde han inte säga!!!
Så här stod det i MittiVallentunaSteget 5 oktober 2010:
Så här stod det i MittiVallentunaSteget 5 oktober 2010:
"Broar rivs av säkerhetsskäl KÅRSTA. Fem broar på gamla banvallen mellan Kårsta och Rimbo kommer att rivas av säkerhetsskäl. SL har gjort förfrågningar hos berörda kommuner om att ta över ansvaret för skötseln, men fått nej. Vi på fritidsförvaltningen har inte möjlighet att börja ansvara för dem, när vi inte har någon verksamhet där, säger Lars Lundkvist på fritidsförvaltningen".
Några veckor senare kom detta:
"Rivning av gamla broar vållar protester
Ryttare vill fortsätta använda banvallen vid Kårsta.
Hela vägen från Kårsta till Rimbo kan man ta sig på Roslagsbanans gamla banvall. Men sträckan hotas att hackas upp när SL vill riva broarna.
Nu höjs protester mot rivningsbeslutet.
Det såg först ut att bli en ganska okomplicerat rivningsärende. SL ville avsäga sig ansvaret för tillsyn och underhåll av broarna längs med den sedan länge nedlagda delen av Roslagsbanan, i det här fallet sträckan mellan Kårsta och Rimbo.
SL erbjöd Vallentuna kommunen att överta skötseln av broarna inom kommungränsen.
Flera förvaltningar, däribland fritidsförvaltningen uppgav att området inte var särskilt värt att bevara eller flitigt utnyttjat.
Men nu slår både kulturförvaltningen och lokala ryttare bakut.
– Det är helt uppenbart att området bör bevaras som en helhet, säger vikarierande kulturantikvarie,
Jean-Paul Darphin som gjort en inventering över de broar som SL vill riva och sträckan.
Han menar att området är viktigt, inte bara för friluftslivet, utan också för att banvallen berättar om Roslagens moderna historia. Tåglinjen och de bruk och den industri som växte fram i området under slutet 1800-talet har präglat trakten. Den är också upphovet till flera små stationssamhällen.
Men den gamla banvallen är även viktig för lokalbefolkningen i dag. Ryttarna efterlyser fler ridstigar.
– På många ställen finns bommar och skyltar med ridning förbjuden, berättar Johanna Wåhlin, Frösundabo som ofta rider längs sträckan, ibland tillsammans med sin dotter.
– Det här är en sträcka där man verkligen kan komma långt, säger hon.
Vägen går längs sjön Sparren och anses av dem som går där vara mycket vacker.
Johanna Wåhlin tycker också att det hela är en landsbygds kontra centralortsfråga.
– Hade de här broarna legat i centralorten hade det inte blivit någon diskussion, de hade rustats direkt, säger hon.
Malena Blomqvist från Kårsta är inne på samma linje. Hon har skrivit till kommunen och föreslår att de pengar som ska användas till att riva broarna i stället används för att rusta dem.
– Den här sträckan utnyttjas av de flesta som bor här; folk som promenerar med hund, crossåkare, fyrhjulingsåkare och vi som kommer till häst. Alla tar hänsyn till varandra och det funkar hur bra som helst. Det vore synd om en sådan här lång och bra sträcka försvann, säger hon.
Enligt Jean-Paul Darphin är broarna inte heller i behov av någon omfattande renovering.
Tvärtom menar han att sträckan skulle kunna utvecklas."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar